Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Eteisvärinää voisi seuloa seitsemänkymppisiltä

Eteisvärinää voisi seuloa seitsemänkymppisiltä

Moni iäkäs sairastaa eteisvärinä-rytmihäiriötä tietämättään, mutta monet näistä tapauksista voitaisiin havaita seulomalla eteisvärinöitä. Ruotsalaistutkimuksen perusteella näin menettelemällä voitaisiin tunnistaa huomattava osa hoitamattomista eteisvärinöistä.

Tutkimuksessa eteisvärinäseulontoihin kutsuttiin 13 000 ruotsalaista 75–76-vuotiasta, joista 7 200 osallistui tutkimukseen. Jos osallistujan sydänsähkökäyrämittauksissa löytyi eteisvärinää, heillä aloitettiin asiaankuuluva verenohennuslääkitys.

Seulonnoissa aiemmin diagnosoimaton eteisvärinä löytyi kolmelta potilaalta sadasta ja osalla potilaista se löytyi jo ensimmäisissä mittauksissa. Osallistujista vajaat 700 oli saanut eteisvärinädiagnoosin jo aiemmin, mutta heistä osa ei silti käyttänyt verenohennuslääkkeitä. Lopulta hoitamatonta eteisvärinää sairasti viisi sadasta seulontoihin osallistuneesta, ja heistä valtaosalla aloitettiin lääkitys seulontojen ansiosta.

Ruotsalaiset pitävät tuloksiaan tervetulleina ja uskovat eteisvärinän massaseulontojen tunnistavan merkittävän osan hoitamatonta eteisvärinää sairastavista 75–76-vuotiaista. Eteisvärinä altistaa aivohalvauksille, joten niiden toteaminen ja hoitaminen on tärkeää.

Eteisvärinä on yleisin rytmihäiriö ja sitä sairastaa noin joka kymmenes yli 65-vuotias. Eteisvärinän oireita ovat mm. sydämen tykytys, hengenahdistus ja väsymys. Väestön ikääntymisen myötä eteisvärinöiden uskotaan yleistyvän lähivuosikymmeninä.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2015;131:2176–2184)
http://circ.ahajournals.org/content/131/25/2176.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje