Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Nuorena huonokuntoiset alttiimpia aivohalvauksille

Nuorena huonokuntoiset alttiimpia aivohalvauksille

Huono fyysinen kunto suurentaa keski-ikäisten vaaraa sairastua aivohalvauksiin, mutta sama saattaa koskea myös nuorempia. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan yhteys havaitaan jo kahdeksantoistavuotiailla.

Ruotsalaiset hyödynsivät yli 1,1 miljoonan vuosina 1968–2005 asepalveluksen suorittaneen kuntotestituloksia. Seuraavien 42 vuoden aikana vajaat 11 000 miestä sairastui aivohalvaukseen.

Tulosten perusteella riski sairastua aivohalvaukseen suureni tasaisesti mitä huonompi aerobinen kunto ja lihaskunto miehellä oli ollut 18-vuotiaana. Heikoiten kuntotesteissä menestyneiden sairastumisriski oli 70 prosenttia suurempi kuin testeissä hyvin pärjänneiden.

Yhteys koski aivoinfarkteja, aivoverenvuodosta johtuvia aivohalvauksia sekä lukinkalvonalaisia verenvuotoja. Tarkemmassa analyysissa aivohalvausriski liittyi vain heikkoon aerobiseen kuntoon, muttei lihaskuntoon.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2015;46:1769-1776)
http://stroke.ahajournals.org/content/46/7/1769.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje