Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Diabeetikoilla tavallista enemmän infektiokuolemia - riskit silti pieniä

Diabeetikoilla tavallista enemmän infektiokuolemia - riskit silti pieniä

Diabetesta sairastavat saattavat australialaistutkimuksen mukaan olla muita suuremmassa vaarassa menehtyä erilaisiin infektiosairauksiin. Riski on suurentunut verrattuna terveisiin, mutta käytännössä diabeetikkojen infektiokuolemat ovat silti harvinaisia.

Australialaisten tulokset perustuvat 1,1 miljoonan aikuistyypin tai nuoruustyypin diabetesta sairastavan rekisteritietoihin. Rekistereiden avulla potilaita seurattiin keskimäärin seitsemän vuoden ajan.

Tulosten perusteella diabetesta sairastavien riski menehtyä erilaisiin infektioihin, keuhkokuumeeseen, sepsikseen tai osteomyeliittiin eli luutulehdukseen on huomattavasti suurempi kuin terveiden verrokkien. Erityisesti tämä koskee nuoruustyypin diabetesta sairastavia.

Käytännössä riskit tarkoittavat sitä, että tässä aineistossa vuoden aikana bakteerien ja virusten aiheuttamiin infektiosairauksiin menehtyi noin 1–4 diabeetikkoa kymmenestätuhannesta. Riski ei ole kovin suuri, mutta monet infektiosairaudet ovat diabeetikoilla tavallista yleisempiä, joten tulokset kannattaa huomioida etenkin nuoruustyypin diabetesta sairastavien hoidossa.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2015;DOI:10.2337/dc14-2820)
http://care.diabetesjournals.org/content/early/2015/06/11/dc14-2820.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje