Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lisää todisteita ilmansaasteiden ja aivomuutosten yhteydestä

Lisää todisteita ilmansaasteiden ja aivomuutosten yhteydestä

Altistuminen ilmansaasteille saattaa yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kiihdyttää iän myötä tapahtuvia aivomuutoksia. Muutokset eivät ole kovin suuria, mutta niillä saattaa olla merkitystä esimerkiksi dementian kehittymisessä.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat 1 400 kotonaan asuvan 71–89-vuotiaan naisen aivokuvauksiin, jotka tehtiin vuosina 2005–2006. Osallistujien asuinalueiden hengitysilman PM2,5-pienhiukkaspitoisuudet arvioitiin vuosilta 1999–2006.

Tulosten analyysi osoitti yhteyden pienhiukkasaltistuksen ja joidenkin aivomuutosten väliltä. Hengitysilman PM2,5-hiukkaspitoisuuden suurentuminen liittyi varsinkin aivojen valkean aineen vähentymiseen. Jo suhteellisen pienet muutokset hiukkaspitoisuuksissa näkyivät muutaman vuoden ikääntymistä vastaavana pudotuksena valkean aineen määrässä varsinkin otsa- ja ohimolohkoissa sekä aivokurkiaisessa.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin, mutta pienhiukkasten lisäksi moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin. Tutkimus julkaistiin Annals of Neurology -lehdessä.

Suomessa suurin osa pienhiukkasista tulee tuulten mukana ulkomailta, mutta myös autoliikenne sekä paikallisesti puun polttaminen ovat pienhiukkasten lähteitä. Pienhiukkaset altistavat myös mm. hengitys- ja sydänoireille.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Neurology 2015;DOI:10.1002/ana.24460)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.24460/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje