Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Magneettikuvaus löytää kasvaimia riskiryhmäläisten haimoista - käytännön hyöty vielä epävarma

Magneettikuvaus löytää kasvaimia riskiryhmäläisten haimoista - käytännön hyöty vielä epävarma

Haimasyövän seulominen riskiryhmäläisiltä näyttäisi onnistuvan magneettikuvauksen avulla, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa. Vielä on kuitenkin epäselvää etenevätkö näin löydetyt kasvaimet varsinaiseksi haimasyöväksi.

Haimasyöpä on maailman neljänneksi tappavin syöpä eikä siihen ole tehokkaita hoitoja. Tämän vuoksi tutkijat ovat yrittäneet löytää keinoja tunnistaa syövät varhain, jolloin niiden hoitaminen todennäköisemmin onnistuu.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa varhaisia kasvaimia ja haimasyöpään viittaavia muutoksia etsittiin magneettikuvauksella riskiryhmäläisiltä, jotka ovat tavallista alttiimpia sairastumaan perimänsä takia. Tutkimus julkaistiin Jama Surgery -lehdessä, ja siihen osallistuneet 40 potilasta olivat keskimäärin 49-vuotiaita.

Magneettikuvauksessa syöpään viittaavia muutoksia löytyi 16 osallistujan haimasta eli neljältä potilaalta kymmenestä. Intraduktaalinen papillaarinen musinoottinen neoplasia oli yleisin löydös. Keskimäärin hieman yli vuoden kestäneen seurannan aikana viisi potilasta leikattiin.

Tutkijat pitävät tuloksiaan lupaavana osoituksena magneettikuvauksen mahdollisuuksista haimakasvainten varhaisessa havaitsemisessa. Haiman erilaisten kasvainten ja muutosten merkitys syövän synnyssä on kuitenkin pitkälti selvittämättä eivätkä tutkijat vielä pysty arvioimaan keillä muutokset kehittyvät varsinaiseksi haimasyöväksi. Tulosten tulkinnassa kannattaakin olla varovainen.

Haimasyöpä todetaan vuosittain noin 900 suomalaisella.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Surgery 2015;150:512–518)
http://archsurg.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2213721#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje