Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Punasolusiirto voi altistaa leikkauspotilaan sydän- ja aivoinfarktille

Punasolusiirto voi altistaa leikkauspotilaan sydän- ja aivoinfarktille

Leikkauspotilaille tehdään usein punasolusiirtoja leikkauksen yhteydessä, mutta tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan käytäntöä kannattaisi harkita uudelleen. Tulokset viittaavat siihen, että jopa pienet punasolusiirrot suurentavat potilaiden riskiä sairastua sydänkohtaukseen tai aivoinfarktiin. Punasolusiirroilla hoidetaan ja estetään potilaiden anemiaa.

Punasolusiirrot on yhdistetty leikkauspotilaiden infarktiriskiin aikaisemminkin, mutta tätä ennen yhteys on havaittu potilailla, joille on siirretty vähintään neljä yksikköä punasoluja. Nyt julkaistussa tutkimuksessa yhteys näkyi jo yhden yksikön jälkeen.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 1,5 miljoonan leikkauspotilaan rekisteritietoja. Aineistosta suljettiin pois potilaat, joille oli tehty sydän-, verisuoni-, tai aivoleikkaus.

Kun tiedot punasolusiirroista yhdistettiin tietoihin sydän- ja aivoinfarkteista, punasoluja 48 tunnin sisällä leikkauksesta saaneiden sairastumisriski havaittiin yli kaksinkertaiseksi verrattuna potilaisiin, joille ei ollut annettu punasoluja. Yhteys voimistui mitä useampia yksikköjä punasoluja potilas oli saanut.

Tutkijat korostavat, että kaksinkertaisesta riskistä huolimatta potilaiden sairastumiset ovat käytännössä melko harvinaisia, sillä aiheuttaakseen yhden aivo- tai sydäninfarktin punasolusiirto pitää tehdä 270 leikkauspotilaalle. Riski on silti riittävän suuri, jotta punasolusiirtoja kannattaa välttää, kun se on mahdollista.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2015;350:h3037)
http://www.bmj.com/content/350/bmj.h3037

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje