Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aikuisiässä alkava ADHD mahdollisesti erillinen lapsuuden oireista

Aikuisiässä alkava ADHD mahdollisesti erillinen lapsuuden oireista

Aikuisena todettu ADHD-tarkkaavuushäiriö saattaa olla lapsuuden ADHD:sta erillinen sairaus, tuore tutkimus vihjaa. Havainto on mielenkiintoinen, sillä lapsuudessa todettu ADHD usein jatkuu aikuisena.

Tulokset perustuvat runsaan tuhannen vuosina 1972 ja 1973 syntyneen uusiseelantilaisen seurantietoihin. Osallistujia on seurattu syntymästä 38-vuotiaaksi.

Tutkijoilla oli käytettävissään runsaasti tietoja osallistujien lapsuudesta, sillä tutkimukseen osallistuneille oli tehty mm. neuropsykologisia testejä sekä monia muita tutkimuksia. Aikuisena ADHD-diagnoosin saaneiden lapsuutta selvitettiin myös osallistujien vanhemmilta, opettajilta sekä rekistereistä.

Lapsuudessa ADHD-diagnoosin oli saanut 6 prosenttia osallistujista ja aikuisena 3 prosenttia. Tutkijoiden yllätykseksi aikuisiässä diagnoosin saaneista kuitenkin 90 prosenttia oli ollut täysin oireettomia lapsuudessa. Tähän viittasivat myös lapsuudessa tehdyt neuropsykologiset testit, joissa ei näkynyt viitteitä ADHD:sta.

Tutkijat toivovat, että heidän havaintonsa varmistetaan uusissa tutkimuksissa, ja jos niin käy, aikuisiän ADHD:ta on ehkä alettava pitää lapsuuden ADHD:sta ainakin osittain erillisenä diagnoosina.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä.

Suomessa ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö on noin viidellä lapsella sadasta, mutta lievempi oireilu on selvästi yleisempää. Häiriön keskeiset oireet ovat tarkkaamattomuus, ylivilkkaus ja impulsiivisuus. Suurella osalla oireet jatkuvat läpi elämän, ja noin 2–3 sadasta täyttää ADHD:n kriteerit aikuisena.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Psychiatry 2015)
dx.doi.org/10.1176/appi.ajp.2015.14101266

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje