Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakka edelleen huomattava syöpäkuolemien aiheuttaja

Tupakka edelleen huomattava syöpäkuolemien aiheuttaja

Tupakointi on vähentynyt monissa länsimaissa, mutta tupakan aiheuttamat syövät ovat yhä merkittävä kuolemansyy. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan syöpäkuolemien vähentäminen edellyttääkin tiukempia tupakoinnin vastaisia toimia.

Yhdysvaltalaiset keskittyivät tutkimuksessaan kahteentoista syöpään, jotka on yhdistetty tupakointiin. Tiedot kerättiin vuodelta 2011.

Tulosten perusteella vuonna 2011 yhteensä 350 000 yli 35-vuotiasta yhdysvaltalaista kuoli tupakointiin liitettyihin syöpiin ja näistä lähes puolet johtui tupakoinnista, tutkijat kirjoittavat.

Suurin vaikutus oli keuhkosyöpiin sekä keuhkoputken, henkitorven ja kurkunpään syöpiin, mistä johtuvista kuolemista jopa 80 prosenttia seurasi tupakoinnista. Arviolta puolet suuontelon, ruokatorven tai virtsarakon syöpään kuolleista kuoli tupakoinnin takia.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Suomessa miesten tupakointi on vähentynyt tasaisesti jo monen vuosikymmenen ajan, mutta naisten tupakointi on pysynyt lähes samalla tasolla 1980-luvulta saakka. Miehistä päivittäin tupakoi 17 prosenttia ja naisista 14 prosenttia.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2015)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?doi=10.1001/jamainternmed.2015.2398

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje