Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Transrasvat saattavat heikentää nelikymppisten muistia

Transrasvat saattavat heikentää nelikymppisten muistia

Runsaasti transrasvahappoja sisältävä ruokavalio voi yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan heikentää muistin toimintaa. Yhteys havaitaan nelikymppisillä ja nuoremmilla miehillä, Plos One -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

Transrasvoja syntyy kasvirasvojen teollisessa kovettamisessa. Niitä on etenkin pikaruoassa ja ne altistavat mm. sydänsairauksille ja nostavat haitallisen kolesterolin määrää veressä.

Nyt julkaistujen tulosten perusteella muistitestien tulokset heikkenevät tasaisesti mitä enemmän transrasvahappoja miehen ruokavaliossa on. Kun tutkimukseen osallistuneet 45-vuotiaat ja sitä nuoremmat miehet muistivat sanamuistitestissä keskimäärin 86 sanaa, paljon transrasvoja syövät samanikäiset muistivat 12 sanaa vähemmän.

Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa, perunalastuissa ja leivonnaisissa sekä pieniä määriä luonnostaan maidossa, maitotuotteissa sekä punaisessa lihassa. Onkin mahdollista, että transrasvojen sijaan nyt havaitut muistivaikutukset selittyvät transrasvoja paljon saavien muutenkin epäterveellisellä ruokavaliolla.

Tutkimuksessa muistitestit tehtiin runsaalle tuhannelle miehelle ja naiselle, joilta oli saatu myös tiedot ruokavalioista. Naisia tutkimuksessa oli liian vähän, joten analyysissa keskityttiin miehiin. Miehillä yhteys koski vain 45-vuotiaita ja nuorempia.

Uutispalvelu Duodecim
(Plos One 2015)
http://www.plosone.org

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje