Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Umpilisäkkeen tulehdusta ei aina tarvitsisi leikata

Umpilisäkkeen tulehdusta ei aina tarvitsisi leikata

Umpilisäkkeen tulehduksia on hoidettu leikkaamalla jo sadan vuoden ajan, mutta monet potilaat voisivat pärjätä pelkällä antibioottikuurilla.

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan antibiooteilla hoidetuista aikuispotilaista noin 70 prosenttia paranee ja pärjää ilman leikkausta. Loput 30 prosenttia kuitenkin tarvitsevat leikkauksen vuoden sisällä alkuperäisestä umpilisäketulehduksesta. Leikkaukseen myöhemmin joutuneiden umpilisäketulehdukset olivat pääosin lievähköjä ja heidän leikkauksensa sujuivat hyvin.

Leikkaukseen satunnaistetuista potilaista käytännössä kaikki parantuivat, joten antibiootteja saaneiden hoitotulokset olivat heikommat. Ryhmissä ei kuitenkaan ollut suuria eroja haittavaikutuksissa.

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat, ettei kaikkia umpilisäkepotilaita tarvitsisi automaattisesti leikata vaan moni parantuisi pelkällä antibioottihoidolla. Tulokset eivät kuitenkaan koske kaikkia potilaita, sillä tutkimuksesta suljettiin pois tapaukset, joissa umpilisäke oli puhjennut. Tulokset eivät myöskään koske lapsia tai raskaana olevia.

Tutkimukseen osallistui 530 akuuttia umpilisäketulehdusta sairastavaa 18–60-vuotiasta. Potilaiden umpilisäketulehdukset varmistettiin tietokonekuvauksella. Puolet potilaista sai suonensisäisesti ertapeneemi-antibioottia kolmen päivän ajan ja sen jälkeen vielä suun kautta levofloksasiinia ja metronidatsolia seitsemän päivän ajan. Loput hoidettiin leikkaamalla.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton Jama-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2015;313:2340–2348)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2320315#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje