Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Statiinit eivät lisää aivoverenvuotoja

Statiinit eivät lisää aivoverenvuotoja

Kolesterolia alentavat statiinilääkkeet eivät suurenna potilaiden riskiä sairastua aivoverenvuotoihin, vaikka niinkin on pelätty. Tuoreen taiwanilaistutkimuksen tulokset koskevat potilaita, joilla ei ole aiempia aivoverenvuotoja tai aivohalvauksia.

Tutkimustaan varten tutkijat keräsivät rekistereistä tiedot kaikista vuosina 2005–2009 statiinilääkityksen aloittaneista taiwanilaisista. Kun joukosta jätettiin aivohalvauspotilaat, jäljelle jäi yli miljoona potilasta, joista oli saatavilla keskimäärin kolmen vuoden seurantatiedot.

Kun tutkijat vertasivat alhaisimpia statiiniannoksia käyttäneitä suurimpia annoksia tarvinneisiin, he eivät havainneet minkäänlaisia eroja aivoverenvuotojen määrässä. Näin ollen statiinit eivät todennäköisesti vaikuta sairastumisriskiin, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksen luonteesta johtuen tuloksiin on voinut vaikuttaa moni tutkijoilta huomiotta jäänyt seikka, mutta tulosten perusteella vaikuttaa todennäköiseltä, että statiinilääkityksen aloittaneet eivät sairastu aivoverenvuotoon poikkeuksellisen usein.

Suomessa aivoverenvuotoon sairastuu vuosittain noin 2 000 potilasta. Aivoverenvuotojen yleisin syy on korkea verenpaine, joka aiheuttaa muutoksia pienten aivoverisuonten seinämiin. Myös runsas alkoholin käyttö ja erilaiset kasvaimet ja rakenteelliset poikkeamat voivat aiheuttaa aivoverenvuotoja.

Tulokset julkaistiin Circulation-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2015;131:2070–2078)
http://circ.ahajournals.org/content/131/23/2070.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje