Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kohtukuolema suurentaa riskejä myös seuraavassa raskaudessa

Kohtukuolema suurentaa riskejä myös seuraavassa raskaudessa

Kohtukuolemat ovat tutkijoiden mukaan huomattavasti tavallista yleisempiä naisilla, joiden ensimmäinen raskaus on päättynyt sikiön kuolemaan.

Tiedot käyvät ilmi laajasta meta-analyysitutkimuksesta, jossa yhdistettiin ja analysoitiin 16 aikaisemman tutkimuksen aineistot. Tutkimuksiin oli osallistunut yhteensä 3,4 miljoonaa naista, joista 25 000:n ensimmäinen raskaus oli päättynyt kohtukuolemaan.

Kohtukuoleman riski osoittautui lähes viisinkertaiseksi naisilla, jotka olivat kokeneet kohtukuoleman ensimmäisessä raskaudessaan. Heidän toisista raskauksistaan 2,5 prosenttia päättyi kohtukuolemaan, kun niin kävi vain puolelle prosentille naisista, joiden ensimmäinen raskaus oli sujunut hyvin.

Riski pieneni hieman, mutta säilyi yhä noin nelinkertaisena senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin naisten ikä, tupakointi ja muita kohtukuoleman riskitekijöitä.

Kohtukuolemasta puhutaan, kun sikiö menehtyy ollessaan yli 22 viikon ikäinen. Näin käy noin viidessä raskaudessa tuhannesta. Aikaisemman kohtukuoleman lisäksi riskitekijöitä ovat mm. äidin korkea ikä, diabetes ja ylipaino, mutta nämä selittävät vain pienen osan tapauksista.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2015;350:h3080)
http://www.bmj.com/cgi/doi/10.1136/bmj.h3262

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje