Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Viljakuidut auttavat välttämään aikuistyypin diabeteksen

Viljakuidut auttavat välttämään aikuistyypin diabeteksen

Paljon kuituja ja etenkin viljakuituja ravinnostaan saavat saattavat säästyä aikuistyypin diabetekselta muita todennäköisemmin. Ilmeisesti kuituja paljon syövät pysyvät hoikempina ja siksi sairastuvat harvemmin, tutkijat kirjoittavat.

Tutkijat julkaisivat havaintonsa lääketieteellisessä Diabetologia-lehdessä, ja niiden perusteella vähintään 26 grammaa kuituja päivittäin nauttivat säästyvät diabetekselta noin viidenneksen todennäköisemmin kuin kuituja korkeintaan 19 grammaa päivässä syövät.

Asetelma kuitenkin muuttui, kun tutkijat huomioivat analyysissa osallistujien painoindeksin ja mahdollisen ylipainon. Näyttääkin siltä, että kuituihin liitetty suojavaikutus toimii osittain vähentämällä tai ehkäisemällä liikakiloja ja sitä kautta diabetesta. Viljakuitujen lisäksi kasviskuidut liittyivät diabetesriskin pienenemiseen, mutta hedelmäkuidut eivät.

Varsinaisen tutkimuksensa lisäksi tutkijat tekivät ravintokuitujen vaikutuksia selvittävän meta-analyysin, jossa he yhdistivät nyt käytetyn aineiston 18 muun tutkimuksen aineistoihin ja analysoivat ne uudelleen. Analyysi vahvisti viljakuituihin ja kasviskuituihin liitetyn suojavaikutuksen.

Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa nyt saadut tulokset viittaavat ravintokuitujen auttavan aikuistyypin diabeteksen välttämisessä. Kuitupitoinen ruokavalio pienentää myös sydän- ja verisuonitautien vaaraa.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetologia 2015;DOI:10.1007/s00125-015-3585-9)

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje