Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lihavuus lyhentää ja pidentää sydänsairaan elämää

Lihavuus lyhentää ja pidentää sydänsairaan elämää

Lihavuus ja liikakilot altistavat sydänsairauksille, mutta sepelvaltimotautia jo sairastaville sen vaikutukset eivät ole niin yksiselitteisiä. Tuoreen katsaustutkimuksen mukaan tutkimusten tulokset riippuvat siitä, millaisella aikajänteellä yhteyksiä tarkastellaan.

Katsauksen tulokset perustuvat 89 tutkimuksen ja 1,3 miljoonan potilaan terveystietoihin. Tutkimuksissa oli selvitetty lihavuuden vaikutuksia potilaiden kuolleisuuteen.

Tulosten perusteella liikakilot eivät suurentaneet potilaiden riskiä kuolla viiden vuoden seurannassa ja itse asiassa ylipainoisuus saattoi jopa parantaa potilaan ennustetta. Mahdolliset suotuisat vaikutukset kuitenkin katosivat, kun seuranta-aika ylitti viisi vuotta.

Samanlainen yhteys havaittiin, kun tarkastelussa olivat huomattavan ylipainoiset ja lihavat potilaat. Hyvin lyhyissä tutkimuksissa lihavuus liittyi alhaisempaan kuolleisuuteen, mutta yli viiden vuoden seurannassa riskit kasvoivat. Alipainoisten kuolleisuus oli normaalipainoisten kuolleisuutta suurempaan sekä lyhyissä että pitkissä tutkimuksissa.

Tulokset viittaavat siihen, että lihavuuteen ja liikakiloihin liittyvät sydänriskit ilmaantuvat pitkän ajan kuluessa eivätkä siksi näy tutkimuksissa, joiden seuranta-ajat ovat lyhyitä.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Heart-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Heart 2015;DOI:10.1136/heartjnl-2014-307119)
http://heart.bmj.com/content/early/2015/05/29/heartjnl-2014-307119.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje