Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Astmaatikon kannattaa harrastaa liikuntaa

Astmaatikon kannattaa harrastaa liikuntaa

Liikuntaharrastuksen aloittaminen voi tuoreen tutkimuksen mukaan hillitä astmaoireita, vaikka astma olisi jo valmiiksi hyvällä lääkehoidolla. Liikunnan olisikin hyvä kuulua mahdollisimman monien astmapotilaiden hoitoon.

Brasilialaistutkijoiden tulokset perustuvat kokeeseen, jossa kohtalaista tai pahaoireista astmaa sairastavat astmaatikot tekivät kolmen kuukauden ajan joko pelkkiä joogahengitysharjoituksia tai lisäksi juoksivat 35 minuuttia kahdesti viikossa juoksumatolla. Tutkimukseen osallistui 43 potilasta.

Tutkimus osoitti liikunnan vähentävän ns. bronkiaalista hyperaktiivisuutta eli parantavan astmaatikkojen hengitysteiden toimintaa. Myös astmaan liittyvästä tulehduksesta kertovien merkki- ja vasta-aineiden pitoisuudet laskivat liikuntaryhmässä enemmän kuin verrokkiryhmässä.

Liikunnan ansiosta potilaiden fyysinen kunto parani tutkimuksen aikana, mikä näkyi myös elämänlaadun parantumisena. Hengitysteiden toiminnan parantuminen auttoi myös potilaita pärjäämään vähemmillä lääkkeillä, tutkijat kirjoittavat.

Brasilialaisten tutkimus on pieni ja sen tulokset pitää varmistaa suuremmissa tutkimuksissa. Tulokset ovat silti uskottavia ja viittaavat vahvasti liikunnan rooliin aikuisten astmapotilaiden hoidossa.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Thorax-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Thorax 2015;DOI:10.1136/thoraxjnl-2014-206070)
http://thorax.bmj.com/content/early/2015/05/07/thoraxjnl-2014-206070.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje