Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Polven puhdistusleikkauksista enemmän haittaa kuin hyötyä

Polven puhdistusleikkauksista enemmän haittaa kuin hyötyä

Keski-ikäisten ja iäkkäämpien polvikipuja hoidetaan usein polven artroskooppisella puhdistusleikkauksella, vaikka tutkimusten mukaan se ei potilaita juurikaan auta. Tuoreen meta-analyysitutkimuksen mukaan puhdistusleikkauksista on potilaille jopa enemmän haittaa kuin hyötyä.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa ja sen perusteella polven puhdistusleikkaus lievittää potilaiden kipuja vain hieman ja hyöty vähitellen katoaa puoli vuotta leikkauksen jälkeen. Puhdistusleikkaus ei myöskään paranna potilaiden toimintakykyä ja saattaa aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia kuten laskimoveritulppia, keuhkoveritulppia ja pahimmillaan kuoleman.

Tulosten perusteella näyttää yhä varmemmin siltä, että polven artroskooppinen puhdistusleikkaus ei auta keski-ikäisiä tai sitä vanhempia polvikivusta kärsiviä eikä niitä siksi pitäisi potilaille tehdä. Leikkaushoitoa parempi vaihtoehto olisi liikunta sekä mahdollisten liikakilojen karistaminen.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yhdeksän aikaisemman tutkimuksen aineistot. Tutkimuksissa potilaille oli tehty osittainen nivelkierukan poisto, puhdistusleikkaus tai molemmat. Leikattuja verrattiin lumeleikkaukseen satunnaistettuihin tai polvikipujen ei-kirurgisia hoitoja saaneisiin.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2015;350:h2747)
http://www.bmj.com/content/350/bmj.h2747

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje