Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hajuaistin heikkeneminen voi ennustaa vanhuksen elinikää

Hajuaistin heikkeneminen voi ennustaa vanhuksen elinikää

Hajuaistin heikentyminen saattaa kertoa vanhuksen suurentuneesta riskistä menehtyä seuraavien vuosien aikana. Hajuaistin heikentyminen saattaakin kuvastaa elimistön ja terveydentilan laajempaa heikkenemistä.

Tiedot käyvät ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa 1 200 iäkästä miestä ja naista seurattiin keskimäärin neljän vuoden ajan.

Riski menehtyä seurannan aikana oli selvästi suurempi osallistujilla, joiden hajuaisti oli erittäin huono tutkimuksen alussa. Heistä 45 prosenttia menehtyi nelivuotisen seurannan aikana, kun hyvähajuaistisista menehtyi vain 18 prosenttia.

Seurannan aikana menehtyneet olivat keskimäärin vanhempia ja sairastivat todennäköisemmin dementiaa, mutta ne eivät selittäneet hajuaistin ja kuolleisuuden yhteyttä. Myöskään monet muut tekijät kuten tupakointi, alkoholinkäyttö tai sairaudet eivät selittäneet yhteyttä, tutkijat kirjoittavat.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Neurology 2015;DOI:10.1002/ana.24447)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.24447/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje