Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Monityydyttymättömät rasvahapot saattavat lievittää tulehdusta

Monityydyttymättömät rasvahapot saattavat lievittää tulehdusta

Runsas monityydyttymättömien rasvahappojen syöminen saattaa vähentää elimistön tulehdustiloja, tuore hollantilaistutkimus osoittaa. Varsinkin omega-6-rasvahapot saattavat olla tässä hyviä. Omega-6-rasvahappoja on paljon mm. kasviöljyissä, pähkinöissä ja siemenissä.

American Journal of Epidemiology -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 4 700 yli 55-vuotiaan miehen ja naisen seurantaan. Osallistujilta kyseltiin ruokavaliosta tutkimuksen alkaessa vuosina 1989–1993. Tulehdustiloista kertovan CRP-proteiinin pitoisuus mitattiin tutkimuksen alussa sekä lopussa vuosina 1997–1999.

Tulokset osoittivat CRP-pitoisuudet pienimmiksi osallistujilla, joiden ruokavaliossa oli eniten monityydyttymättömiä rasvahappoja ja etenkin monityydyttymättömiä omega-6-rasvahappoja. Erillisanalyysissa omega-3-rasvahappojen saanti ei liittynyt CRP-pitoisuuksiin.

Monityydyttymättömät rasvahapot ovat monella tapaa tarpeen ihmisille ja niiden saanti on yhdistetty mm. sydäntautien ja monien muiden sairauksien riskin pienentymiseen. Kasviöljyjen lisäksi kala ja kalaöljyt ovat hyviä monityydyttymättömien rasvahappojen lähteitä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2015;181:846–856)
http://aje.oxfordjournals.org/content/181/11/846.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje