Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pähkinöitä päivittäin napostelevat elävät muita pitempään

Pähkinöitä päivittäin napostelevat elävät muita pitempään

Päivittäin nautittuna jo muutama gramma pähkinöitä saattaa riittää pidentämään elinikää, tuore hollantilaistutkimus osoittaa. Havainto lisää jo valmiiksi vakuuttavaa näyttöä pähkinöiden terveellisyydestä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 120 000 hollantilaisen terveystietoja, joita on kerätty vuodesta 1986 saakka.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot osallistujien ruokavaliosta rekistereistä saatuihin kuolintietoihin, he havaitsivat päivittäin pähkinöitä syövien kuolleisuuden seuranta-aikana alhaisemmaksi kuin muiden. Yhteys havaittiin jo hyvin pienillä pähkinäannoksilla, mutta suurimmillaan vaikutus oli pähkinäannoksen ollessa runsaat 10 grammaa päivässä. Osallistujat olivat 55–69-vuotiaita ja heitä seurattiin vuoteen 1996 saakka.

Sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden lisäksi pähkinöiden syöminen liittyi alhaisempaan syöpä- ja hengityssairauskuolleisuuteen. Myös hermostonrappeumasairauksista johtuva kuolleisuus oli heillä vähäisempää.

Pähkinöissä on lukuisia terveellisiä aineksia, mutta tulokset eivät paljasta, mikä tarkalleen selittää pähkinänsyöjien pitemmän eliniän. Mahdollisesti pähkinöiden terveelliset rasvahapot, antioksidantit ja vitamiinit selittävät vaikutuksen. Pähkinöitä päivittäin nauttivat elävät todennäköisesti muutenkin terveellisesti, joten osa pähkinöihin liitetystä hyödystä voi selittyä muilla terveellisillä elintavoilla.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(International Journal of Epidemiology 2015;DOI: 10.1093/ije/dyv039)
http://ije.oxfordjournals.org/content/early/2015/05/26/ije.dyv039.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje