Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Nuoruusiän lihavuus saattaa suurentaa suolistosyöpien vaaraa

Nuoruusiän lihavuus saattaa suurentaa suolistosyöpien vaaraa

Ylipaino suurentaa suolistosyöpien vaaraa, mutta lihavuuteen liittyvät riskit saattavat alkaa kasaantua jo nuoruudessa, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa. Ruotsalaisten tulokset perustuvat 240 000 miehen kutsuntaterveystarkastuksiin.

Kun miehiä seurattiin 35 vuoden ajan, 16–20-vuotiaana ylipainoisten riski sairastua suolistosyöpään oli keski-ikäisenä noin kaksi kertaa suurempi kuin normaalipainoisten. Yhteys voimistui, jos liikakiloja oli kertynyt enemmän.

Samanlainen yhteys havaittiin, kun tutkijat tarkastelivat miesten laskoa eli ns. senkkaa, joka oli mitattu kutsuntatarkastuksessa. Korkea lasko kertoo elimistön tulehdustiloista, jotka voivat liittyä myös suolistosyöpiin.

Ylipaino ja krooniset tulehdustilat on aiemminkin yhdistetty suurentuneeseen suolistosyöpäriskiin. Tutkijat kuitenkin korostavat, että heidän tutkimuksensa ei osoita, että miehet sairastuivat vain ja ainoastaan ylipainon ja korkean laskon takia. Niiden lisäksi moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin.

Suolistosyövät ovat usein kohtalokkaita, joten tarve niiden ehkäisemiseen on suuri. Suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä maailmassa.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Gut-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Gut 2015;DOI:10.1136/gutjnl-2014-309007)
http://gut.bmj.com/content/early/2015/04/28/gutjnl-2014-309007.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje