Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla MS-tauti lyhentää elinikää

MS-tauti lyhentää elinikää

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastavat kuolevat edelleen muita nuorempina, vaikka taudin hoito on kehittynyt vuosien varrella. Tiedot perustuvat tutkimukseen, jossa tarkasteltiin 5 800 MS-potilaan ja 29 000 terveen verrokin terveysrekisteritietoja.

Tulosten perusteella MS-potilaat elivät keskimäärin 76-vuotiaiksi, kun samana vuonna syntyneet ja samalta seudulta kotoisin olevat verrokit elivät keskimäärin 83-vuotiaiksi. MS-potilaiden kuolemista runsaat 40 prosenttia johtui MS-taudista tai sen liitännäissairauksista. Seuraavaksi yleisimmät kuolinsyyt olivat sydän- ja verisuonitaudit, syövät ja hengityssairaudet.

Tutkijat havaitsivat lisäksi, että vaikka diabetes, masennus ja muut pitkäaikaissairaudet eivät lyhentäneet MS-potilaiden elämää enempää kuin verrokkien, niitä potevat menehtyivät silti varhemmin kuin pelkkää MS-tautia sairastavat. Näin ollen diabeteksen ja muiden sairauksien hyvä hoitaminen todennäköisesti pidentäisi MS-potilaiden elinikää, vaikka MS-taudin hoidossa ei tapahtuisi suuria parannuksia.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä. Hiljattain samasta aiheesta julkaistiin myös toinen tutkimus. Siinä MS-potilaiden suurempi kuolleisuus yhdistettiin sydän- ja hengityssairauksien lisäksi infektiotauteihin. Myös itsemurhat olivat MS-potilailla yleisempiä kuin väestössä yleensä.

MS-tautia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2015;DOI:10.1212/WNL.0000000000001718)
http://www.neurology.org/content/early/2015/05/27/WNL.0000000000001718.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje