Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Masennus voi tuplata aivohalvausriskin

Masennus voi tuplata aivohalvausriskin

Masennusta ja etenkin pitkään jatkuvaa masennusta potevat sairastuvat aivohalvaukseen tavallista todennäköisemmin. Masennukseen liittyvä aivohalvausriski ei myöskään katoa heti, kun masennusoireet lievittyvät, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä, ja se perustuu 16 000 yli 50-vuotiaan seurantatietoihin vuosilta 1998–2000. Masennusoireita ja aivohalvauksia selvitettiin kahden vuoden välein.

Seuranta osoitti aivohalvaukset kaksi kertaa yleisemmiksi osallistujilla, joiden masennusoireet jatkuivat ainakin neljän vuoden ajan. Masennuksesta parantuneiden aivohalvausriski oli kohonnut vielä kahden vuoden ajan parantumisesta, mutta riski ei ollut yhtä suuri kuin masennusta edelleen sairastavien.

Kaikkiaan 1 200 osallistujaa sairastui aivohalvaukseen kaksitoistavuotisen seurannan aikana.

Masennus on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty mm. suurentuneeseen verenpainetaudin riskiin sekä tulehdustiloihin, jotka voivat altistaa myös aivohalvauksille. Masennus todennäköisesti vaikuttaa myös elintapoihin, kuten liikunnan määrään, mikä puolestaan voi heijastua myös aivohalvauksiin.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Heart Association 2015)
http://jaha.ahajournals.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje