Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Yhdysvaltalaisten melanooma-tapaukset kaksinkertaistuneet 30 vuodessa

Yhdysvaltalaisten melanooma-tapaukset kaksinkertaistuneet 30 vuodessa

Melanooma-ihosyöpä on yleistynyt Yhdysvalloissa hurjasti muutamassa vuosikymmenessä, tuore tutkimus osoittaa. Melanooma diagnosoidaan jopa 65 000 yhdysvaltalaisella joka vuosi.

Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksen tiedot osoittavat melanoomatapausten määrän tuplaantuneen vuosina 1982–2011. Kun 1980-luvulla keskimäärin 11 yhdysvaltalaista sadastatuhannesta sairastui, vuonna 2011 luku oli jo 23.

Jos kehitykseen ei puututa, viranomaiset pelkäävät melanooman yleistyvän entisestään ja tapausten määrän kaksinkertaistuvan nykyisestä vain viidessätoista vuodessa. Tämä tarkoittaisi lähes 150 000 uutta sairastumista ja lähes 20 000 melanoomakuolemaa joka vuosi.

Melanooman riski on suuri etenkin paljon auringonvalossa aikaa viettävillä ja herkästi ihonsa polttavilla. Myös runsasluomisuus lisää riskiä. Paras tapa pienentää sairastumisriskiään on välttää turhaa auringonottoa ja käyttää riittävän tehokkaita aurinkosuojavoiteita ja muita suojautumiskeinoja. Myös solarium altistaa melanoomalle, tutkimuksista tiedetään.

Suomessa melanoomaan sairastuu vuosittain yli 1 300 henkilöä.

Tutkimuksesta uutisoi British Medical Journal.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2015;350:h3074)
http://www.bmj.com/content/350/bmj.h3074

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje