Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Korkea verenpaine saattaa ennakoida diabetesta

Korkea verenpaine saattaa ennakoida diabetesta

Aikuistyypin diabetes saattaa kehittyä tavallista helpommin henkilöille, joiden verenpaine on korkea. Riski suurenee tasaisesti mitä korkeampi verenpaine on, korealaistutkimus osoittaa.

Korealaisten tulokset perustuvat 8 400 aikuisen kymmenvuotiseen seurantaan vuosina 2001–2010. Osallistujat eivät sairastaneet diabetesta tutkimuksen alkaessa.

Normaaliverenpaineisista osallistujista diabetekseen sairastui seurannan aikana 11 prosenttia, normaalin ylärajoilla olevista 17 prosenttia, kohonnutta verenpainetta (yli 140/90 mmHg) potevista 18 prosenttia ja huomattavasti kohonnutta (yli 160/100 mmHg) verenpainetta potevista 26 prosenttia.

Tutkijat huomioivat analyysissaan monia taustamuuttujia, jotka olisivat voineet selittää tulokset, mutta verenpaineen ja diabeteksen yhteys havaittiin niistä huolimatta. On silti mahdollista, että yhteys johtuu jostain kolmannesta seikasta joka kohottaa verenpainetta ja altistaa aikuistyypin diabetekselle.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2015;DOI:10.2337/dc14-1931)
http://care.diabetesjournals.org/content/early/2015/05/14/dc14-1931.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje