Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Terveelliset elämäntavat parantavat suolistosyövän ennustetta

Terveelliset elämäntavat parantavat suolistosyövän ennustetta

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio ja normaalipainoisuus ehkäisevät suolistosyöpien kehittymistä, mutta ne auttavat myös parantamaan potilaan ennustetta sairastumisen jälkeen.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa hyödynnettiin yli 500 000 aikuisen elintapa- ja terveystietoja, jotka kerättiin osana suurta syövän ja ruokavalion yhteyksiä selvittänyttä tutkimusta kymmenessä eri maassa. Runsaan kuusivuotisen seurannan aikana 3 300 osallistujaa sairastui suolistosyöpään.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot osallistujien elintavoista ja sairastumisista, he havaitsivat suolistosyövän ennusteen paremmaksi potilailla, jotka noudattivat terveellisiä elintapoja jo ennen sairastumistaan. Varsinkin runsas kasvisten, hedelmien ja palkokasvien syöminen sekä normaalipainoisuus liittyivät parempaan ennusteeseen, mutta myös liikunta, vähäinen alkoholin käyttö sekä naisilla myös imettäminen vaikuttivat ennusteeseen. Imettämistä koskeva havainto on mielenkiintoinen, sillä vaikka imettäminen on yhdistetty alhaisempaan rintasyövän riskiin, suolistosyöpien riskiin sitä ei ole liitetty.

Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa tulokset osoittavat terveellisten elintapojen auttavan syöpäpotilaita ainakin, jos hyvät elintavat on omaksunut jo ennen sairastumista. Näiden tulosten perusteella ei kuitenkaan voi arvioida, miten sairastumisen jälkeen tehdyt elämäntapamuutokset vaikuttavat ennusteeseen.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä BMC Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(BMC Medicine 2015;doi:10.1186/s12916-015-0332-5)
http://www.biomedcentral.com/1741-7015/13/107/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje