Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Magnesium ja kalium auttavat aivohalvausten ehkäisyssä

Magnesium ja kalium auttavat aivohalvausten ehkäisyssä

Runsaasti magnesiumia ja kaliumia saavat saattavat säästyä aivohalvauksilta muita todennäköisemmin. Esimerkiksi vihreät kasvikset, täysjyväviljat, pähkinät ja hedelmät ovat hyviä magnesiumin ja kaliumin lähteitä. Kalsiumin osuus aivohalvauksissa on sen sijaan epäselvempi.

Tulokset perustuvat 180 000 naisen seurantatietoihin 20–30 vuoden ajalta, ja niiden perusteella magnesiumia, kaliumia ja kalsiumia eniten saavat naiset sairastuivat aivohalvauksiin noin viidenneksen epätodennäköisemmin kuin naiset, jotka saivat niitä vähiten. Naisista 3 800 sairastui aivohalvaukseen tutkimusten aikana.

Kun magnesiumia, kaliumia ja kalsiumia tarkasteltiin erikseen, vain magnesium ja kalium liittyivät pienentyneeseen aivohalvausriskiin.

Magnesium ja kalium on aikaisemmissa tutkimuksissa yhdistetty mm. verenpainevaikutuksiin, jotka saattavat selittää myös nyt saadut tulokset. Korkea verenpaine on merkittävä aivohalvausten riskitekijä. Näistä tuloksista on kuitenkin vaikea erottaa magnesiumin ja kaliumin vaikutuksia niitä paljon sisältävän ruokavalion muista terveysvaikutuksista.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2015;DOI:10.3945/ajcn.114.100354)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2015/05/06/ajcn.114.100354.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje