Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Verenpaineen alentaminen ei auta heti aivoinfarktin jälkeen

Verenpaineen alentaminen ei auta heti aivoinfarktin jälkeen

Korkea verenpaine on aivoinfarktien riskitekijä, mutta sen alentaminen pian sairastumisen jälkeen ei välttämättä paranna aivoinfarktipotilaan ennustetta.

Tuoreen meta-analyysitutkimuksen perusteella kolmen päivän sisällä sairastumisesta aloitettu verenpaineen alentaminen ei vaikuta potilaiden riskiin vammautua vaikeasti tai menehtyä seuraavien kolmen kuukauden aikana.

Varhainen verenpaineen alentaminen ei vaikuta myöskään uusien verisuonioireiden, aivoinfarktin uusiutumisen tai vakavien haittavaikutusten todennäköisyyteen.

Tutkijoiden havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat vahvasti siihen, että pian aivoinfarktiin sairastumisen jälkeen aloitettu verenpainelääkitys ei yleensä paranna potilaan ennustetta. On silti mahdollista, että osaa aivoinfarktipotilaista varhainen lääkitys auttaa. Lääkitykset eivät myöskään lisänneet potilaiden riskejä.

Meta-analyysissa yhdistettiin ja analysoitiin 13 tutkimuksen ja 13 000 potilaan tiedot. Tulokset julkaistiin Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2015;DOI:10.1161/STROKEAHA.115.009552)
http://stroke.ahajournals.org/content/early/2015/05/28/STROKEAHA.115.009552.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje