Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla CPAP-hengityshoito parantaa uniapneaa potevan sokeriaineenvaihduntaa

CPAP-hengityshoito parantaa uniapneaa potevan sokeriaineenvaihduntaa

Uniapnean hoidossa käytettävä yöllinen CPAP-yläpainehengityshoito voi samalla parantaa myös potilaiden sokeriaineenvaihduntaa. Tämä havaitaan uniapneapotilailla, joiden sokeriarvot ovat hieman koholla, mutta eivät vielä täytä varsinaisen diabeteksen kriteereitä.

Tiedot perustuvat tuoreeseen yhdysvaltalaistutkimukseen, jossa 39 uniapneapotilasta satunnaistettiin kahdeksi viikoksi joko yölliseen CPAP-hoitoon tai lumehoitoon.

Tutkimuksen päätteeksi tehdyt mittaukset osoittivat, että CPAP-hoitoa saaneiden sokeri- ja insuliinitasapaino parantuivat enemmän kuin verrokkiryhmäläisten. Lisäksi heidän verenpaineensa laski. Potilaat viettivät tutkimuksen ajan normaalia elämää, mutta nukkuivat yöt unilaboratoriossa.

Diabetes ja metabolinen oireyhtymä ovat yleisiä uniapneaa sairastavilla, joten yhdysvaltalaisten tulokset koskevat hyvin monia potilaita. Uniapneaa sairastaa noin neljä prosenttia suomalaisista miehistä ja kaksi prosenttia naisista.

CPAP-hoidossa potilas pitää öisin naamaria, johon ohjataan kevyesti paineistettua ilmaa. Tämä pitää ahtautuvat ylähengitystiet auki ja estää uniapneaan kuuluvat hengityskatkokset.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2015;DOI:10.1164/rccm.201408-1564OC)
http://www.atsjournals.org/doi/abs/10.1164/rccm.201408-1564OC#.VUx0UJNvJ1B

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje