Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liikunta vähentää kemoterapian haittavaikutuksia rintasyöpäpotilailla

Liikunta vähentää kemoterapian haittavaikutuksia rintasyöpäpotilailla

Rintasyöpään kemoterapiahoitoa saavien naisten kannattaisi harrastaa liikuntaa hoitojen aikana. Liikunta voi nimittäin vähentää kemoterapiaan liittyviä haittavaikutuksia ja tehdä hoidosta siedettävämpää, tuore tutkimus osoittaa.

Hollantilaistutkijoiden tutkimuksessa liikuntaa kemoterapian aikana harrastavat kokivat vähemmän uupumusta, pahoinvointia, kipuja ja heikkovointisuutta kuin verrokit, jotka eivät harrastaneet liikuntaa hoitojen aikana.

Suurimman hyödyn saivat naiset, jotka osana tutkimusta tekivät kohtalaisen vaativia kunto- ja voimaharjoituksia koulutetun fysioterapeutin ohjauksessa, mutta myös omatoimisesti kevyempiä harjoituksia tehneet hyötyivät ponnisteluistaan, tulokset osoittivat.

Ohjattuun liikuntaryhmään osallistuneet myös sietivät kemoterapiaa paremmin kuin muut, sillä vain 12 prosenttia heistä joutui turvautumaan hoitoannosten pienentämiseen. Verrokkiryhmässä niin jouduttiin tekemään 34 prosentille.

Hollantilaisten tulokset eivät tarkoita sitä, että liikuntaa hoitojen aikana harrastavien ennuste olisi parempi kuin muiden potilaiden. Sen selvittäminen vaatii lisätutkimuksia. Joka tapauksessa tulokset viittaavat siihen, että liikunnan avulla kemoterapiasta voi tehdä vähemmän ikävää.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Journal of Clinical Oncology -lehdessä. Tutkimukseen osallistui 230 rintasyöpäpotilasta, jotka satunnaistettiin kohtalaisen vaativaan ohjattuun liikuntaan, kevyeen kotiharjoitteluun tai verrokkiryhmään, jossa ei harrastettu liikuntaa.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Clinical Oncology 2015;doi:10.1200/JCO.2014.59.1081)
http://jco.ascopubs.org/content/early/2015/04/27/JCO.2014.59.1081.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje