Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vakava masennus altistaa aivohalvauksille

Vakava masennus altistaa aivohalvauksille

Pitkään kestävä vakava masennus suurentaa riskiä sairastua aivohalvaukseen, mutta lievempiin masennusoireisiin ei välttämättä liity samanlaista riskiä. Vakava masennus altistaa sairastumisille, vaikka oireet vuosien varrella välillä lievenisivät, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Osana tutkimusta tutkijat haastattelivat kahden vuoden välein 16 000 miestä ja naista ja selvittivät olivatko he saaneet masennusdiagnooseja tai sairastuneet aivohalvaukseen.

Osallistujat, jotka kertoivat sairastavansa vakavaoireista masennusta kahdessa peräkkäisessä haastattelussa, sairastuivat aivohalvaukseen noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin terveet tai lievää masennusta potevat, tulokset osoittivat. Sairastumisriski oli kohonnut myös potilailla, joiden masennusoireet lievenivät, mutta riski ei ollut yhtä suuri kuin jatkuvasti sairastavien.

Masennus on aiemminkin yhdistetty aivohalvausriskiin, mutta vähemmän on tiedetty siitä, miten masennusoireiden lieventyminen vaikuttaa riskiin. Kaksitoistavuotisen seurannan aikana aivohalvaukseen sairastui 1 200 osallistujaa.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Heart Association 2015;4:e001923)
http://jaha.ahajournals.org/content/4/5/e001923.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje