Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sokerilimun vaihtaminen kahvimukilliseen pienentää diabetesriskiä

Sokerilimun vaihtaminen kahvimukilliseen pienentää diabetesriskiä

Sokeroitujen virvoitusjuomien ja muiden sokerijuomien päivittäinen nauttiminen suurentaa riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen, mutta tuota riskiä voi helposti pienentää juomalla niiden sijasta muita, sokeroimattomia juomia.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta brittitutkimuksesta, johon osallistui lähes 26 000 aikuista brittiä. Osallistujat pitivät viikon ajan kirjaa juomisistaan ja ruokavaliostaan.

Tutkimuksen alussa osallistujat olivat terveitä, mutta yksitoistavuotisen seurannan aikana heistä 850 sairastui aikuistyypin diabetekseen. Kun tutkijat yhdistivät tiedot sairastumisista tietoihin osallistujien ruokavalioista, he havaitsivat sairastumisten painottuvan sokeroituja juomia paljon nauttiviin.

Jokainen päivittäinen sokerilimu tai sokeroitu maitojuoma liittyi noin 20 prosenttia suurempaan sairastumisriskiin. Vastaavasti sokeroidun juoman vaihtaminen lasilliseen vettä tai sokeroimattomaan kahviin tai teehen pienensi sairastumisriskiä 14–25 prosenttia.

Alun perin myös keinotekoisesti makeutetut virvoitusjuomat liittyivät suurentuneeseen diabetesriskiin, mutta yhteys hävisi, kun analyysissä huomioitiin osallistujien painoindeksi. Myöskään hedelmämehut eivät vaikuttaneet diabetesriskiin.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Diabetologia-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetologia 2015;DOI:10.1007/s00125-015-3572-1)
http://www.diabetologia-journal.org/files/OConnor.pdf

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje