Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ilmansaasteet voivat näkyä aivojen rakenteissa

Ilmansaasteet voivat näkyä aivojen rakenteissa

Haitallisille PM2,5-pienhiukkasille altistuvien aivoista löytyy aivomuutoksia, jotka tavallisesti liittyvät aivojen vanhenemiseen, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Aiemmissa tutkimuksissa ilmansaasteet on yhdistetty myös dementiaan ja kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiseen.

Nyt julkaistut tulokset osoittavat aivomuutokset sitä yleisemmiksi mitä suurempi hengitysilman PM2,5-pienhiukkaspitoisuus henkilön asuinalueella on. Pienhiukkasaltistus liittyy pienempään aivojen kokonaistilavuuteen, mutta myös ns. hiljaisiin aivoinfarkteihin, jotka ovat oireettomia, mutta voivat altistaa mm. dementialle.

Samanlaisia tuloksia saatiin analyysissa, jossa huomioitiin asuinalueiden suuret liikenneväylät. Mitä kauempana niistä henkilö asui, sitä vähemmän muutoksia hänen aivoistaan löytyi, tutkijat havaitsivat.

Tutkimus perustuu kuuluisan Framingham Offspring -tutkimuksen aineistoihin, joita alettiin kerätä vuonna 1971. Tutkimukseen osallistui alun perin runsaat viisituhatta miestä ja naista. Tähän analyysiin valittiin yli 60-vuotiaita, joilla ei ollut dementiaa tai aivohalvauksia.

Suomessa suurin osa pienhiukkasista tulee tuulten mukana ulkomailta, mutta myös autoliikenne sekä paikallisesti puun polttaminen ovat pienhiukkasten lähteitä. Pienhiukkaset altistavat myös mm. hengitys- ja sydänoireille.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2015;46:1161–1166)
http://stroke.ahajournals.org/content/46/5/1161.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje