Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Uniapnea saattaa suurentaa eteisvärinän vaaraa

Uniapnea saattaa suurentaa eteisvärinän vaaraa

Pahaoireista uniapneaa sairastavat voivat olla tavallista alttiimpia sairastumaan myös eteisvärinä-rytmihäiriöön. Pelkkä kuorsaaminen ei lisää sairastumisriskiä, tuoreet tutkimustulokset osoittavat.

Uniapnea on tiedetty eteisvärinän riskitekijäksi tätä ennenkin, mutta tulokset lisäävät näyttöä ja osoittavat yhteyden näkyvän myös eri etnisissä ryhmissä. Tutkimukseen osallistui 4 400 yhdysvaltalaista, joista runsaat 200 sairastui eteisvärinään keskimäärin yhdeksänvuotisen seurannan aikana.

Kun tutkijat selvittivät, kuinka moni sairastuneista poti uniapneaa tai kuorsasi, he havaitsivat eteisvärinätapaukset lähes kaksi kertaa yleisemmiksi uniapneapotilailla. Kuorsaaminen ei liittynyt eteisvärinän riskiin. Tutkimuksen alussa osallistujista 180 sairasti lääkärin diagnosoimaa uniapneaa ja 1 100 kuorsasi.

Hiljattain julkaistu tutkimus osoitti uniapnean hoitamisen myös vähentävän eteisvärinäoireiden uusiutumista. Onkin mahdollista, että uniapnean varhainen toteaminen ja hoitaminen ehkäisevät eteisvärinän kehittymistä. Uniapneaa hoidetaan CPAP-ylipainehengityshoidolla.

Eteisvärinä on rytmihäiriöistä yleisin. Se aiheuttaa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta, väsymystä ja altistaa aivohalvauksille. Eteisvärinää potee joka kymmenes yli 65-vuotias.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2015;DOI:10.1093/aje/kwv004)
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2015/05/13/aje.kwv004.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje