Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla MS-tautia sairastavat kuolevat muita nuorempina

MS-tautia sairastavat kuolevat muita nuorempina

MS-tauti eli multippeliskleroosi lisää riskiä menehtyä sydänsairauksiin, infektioihin ja hengityssairauksiin, tuore brittitutkimus osoittaa. Myös itsemurhat ovat MS-potilailla yleisempiä kuin väestössä yleensä. Brittien tulokset osoittavat, ettei MS-potilaiden ennusteessa ole tapahtunut juurikaan muutoksia viidessäkymmenessä vuodessa.

Tulokset perustuvat 12 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin vuosilta 1949–2012, ja niiden mukaan MS-tautia sairastavien riski menehtyä tutkimusten seuranta-aikoina oli 2–3 kertaa suurempi kuin terveiden verrokkien. Yksittäisistä kuolinsyistä esiin nousivat sydän- ja verisuonitaudit, itsemurhat sekä infektio- ja hengityssairaudet. Aineistot osoittivat lisäksi kuolleisuuden suuremmaksi naispotilailla kuin miehillä. MS-tauti on huomattavasti yleisempi naisilla.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Sairauden syytä ei tunneta, mutta muun muassa lapsuuden virusinfektioita on epäilty. Myös perimällä on osansa sairastumisessa.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2015;DOI:10.1136/jnnp-2015-310361)
jnnp.bmj.com/content/early/2015/05/02/jnnp-2015-310361.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje