Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kylmä tappaa enemmän kuin kuumuus

Kylmä tappaa enemmän kuin kuumuus

Kuumuus ja helleaallot suurentavat etenkin vanhusten kuolleisuutta, mutta niiden vaikutus ei ole yhtä suuri kuin kylmien säiden. Tuoreen tutkimuksen perusteella kylmyys aiheuttaa epäsuorasti yli kaksikymmentä kertaa enemmän kuolemia kuin kuumuus.

Lämpötilan vaikutuksia kuolleisuuteen on tutkittu tätäkin ennen, mutta suuri osa selvityksistä on keskittynyt helleaaltojen ja äärimmäisten säätilojen vaikutuksiin. Nyt julkaistu tutkimus onkin ensimmäisiä, joissa on pyritty selvittämään myös alhaisten ja vähemmän äärimmäisten lämpötilojen kuolleisuusvaikutuksia.

Analyysin perusteella noin kahdeksan prosenttia kuolemista liittyy joko korkeaan tai alhaiseen lämpötilaan, mutta äärimmäisten huippujen sijaan suurin kuolleisuus nähdään jaksoina, jolloin sää on vain jonkin verran tavallista kuumempi tai kylmempi. Kylmyys selittää kuolleisuudesta yli seitsemän prosenttiyksikköä ja kuumuus vain noin puolikkaan. Alhaisin kuolleisuus oli maasta riippumatta päivinä ja jaksoina, jolloin lämpötila oli hieman korkeampi kuin alueella yleensä on.

Kuumuus ja kylmyys ovat terveysriski etenkin iäkkäille, pitkäaikaissairaille sekä pienituloisille ja huono-osaisille, jotka eivät pysty suojautumaan säiltä yhtä hyvin kuin varakkaammat. Lämpötilan vaihtelu voi vaikuttaa kuolleisuuteen mm. edistämällä sydän- ja verisuonitautien tai hengitystautien oireita.

Tutkimuksen tulokset perustuvat tietoihin yli 74 miljoonasta kuolemantapauksesta vuosilta 1985–2012. Tiedot kerättiin lähes 400 paikassa kolmessatoista eri maassa, mm. Ruotsissa, Kiinassa, Yhdysvalloissa, Japanissa, Italiassa, Thaimaassa ja Iso-Britanniassa. Valtaosa tiedoista tuli kaupunkialueilta.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2015;DOI:10.1016/S0140-6736(14)62114-0)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2814%2962114-0/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje