Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Äidin alhainen koulutustaso yhteydessä keskosuuden riskiin

Äidin alhainen koulutustaso yhteydessä keskosuuden riskiin

Laajan eurooppalaistutkimuksen mukaan ennenaikaiset synnytykset ja vauvojen pienikokoisuus ovat selvästi yleisempiä äideillä, joiden koulutustaso on alhainen. Tulos vahvistaa aiempia havaintoja ja osoittaa taloudellisten ja sosiaalisten erojen vaikuttavan lasten terveyteen Euroopassa.

Tutkimuksen havainnot perustuvat yli 75 000 vastasyntyneen ja heidän äitiensä tietoihin, jotka kerättiin kahdestatoista eri Euroopan maasta.

Vähän koulutettujen vauvat syntyvät ennenaikaisena noin lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin korkeasti koulutettujen, aineisto osoittaa. Heille syntyvät vauvat ovat lisäksi muita todennäköisemmin raskauden kestoon nähden pienikokoisia.

Yhteydet havaittiin varsinkin Hollannissa, Isossa-Britanniassa, Ruotsissa ja Espanjassa, mutta ei Norjassa, Kreikassa, Italiassa, Tsekin tasavallassa tai Ukrainassa. Suomessa äidin alhainen koulutustaso liittyi suurempaan keskosuuden, mutta ei pienikokoisuuden riskiin.

Tulokset julkaistiin Journal of Epidemiology and Community -lehdessä.

Suomessa noin kuusi lasta sadasta syntyy ennenaikaisena eli ennen 37. raskausviikkoa. Ennenaikaisuus ja varsinkin huomattava ennenaikaisuus voi aiheuttaa mm. motorisia, kielellisiä ja kognitiivisia vaikeuksia, jotka voivat jatkua koko elämän.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Epidemiology and Community Health 2015;doi:10.1136/jech-2014-205387)
http://jech.bmj.com/content/early/2015/04/23/jech-2014-205387.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje