Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakoinnin lopettaminen voi nostaa diabeetikon sokeriarvoja – vaikutus kuitenkin tilapäinen

Tupakoinnin lopettaminen voi nostaa diabeetikon sokeriarvoja – vaikutus kuitenkin tilapäinen

Aikuistyypin diabetesta sairastavien sokeritasapaino voi heikentyä tupakoinnin lopettamisen jälkeen, mutta vaikutus tasaantuu muutamassa vuodessa, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksen perusteella tupakoinnin lopettavilla veren glukoositasoista kertova HbA1C-pitoisuus suurenee jonkin verran ensimmäisen savuttoman vuoden aikana ja laskee sitten takaisin noin kolmessa vuodessa. Tällöin heidän HbA1C-pitoisuutensa ovat samalla tasolla tupakointia jatkaneiden potilaiden kanssa.

Muutos tupakoinnin lopettaneiden HbA1C-pitoisuudessa ei ollut kovin suuri – vain 0,20 % – mutta tutkijat uskovat sillä olevan käytännön merkitystä. Tulosten perusteella voisikin olla paikallaan, että tupakoinnin lopettavan hoitoa tehostetaan hetkellisesti.

Tutkimukseen osallistui 11 000 tupakoivaa aikuistyypin diabetesta sairastavaa aikuista. Kuuden vuoden seurannan aikana 30 prosenttia heistä lopetti tupakoinnin ja 55 prosenttia jatkoi tupakointia koko seurannan ajan.

Tulokset julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(The Lancet Diabetes & Endocrinology 2015;DOI: 10.1016/S2213-8587(15)00082-0)
http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587%2815%2900082-0/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje