Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Poikien HPV-rokotteet vähentäisivät syöpiä mutta vaikutus vähäinen

Poikien HPV-rokotteet vähentäisivät syöpiä mutta vaikutus vähäinen

Tyttöjen HPV-rokotukset vähentävät syöpää, mutta poikien rokottaminen ei todennäköisesti olisi yhtä tehokasta. Tehokkuus myös laskee sitä mukaa, kun tyttöjen rokotukset yleistyvät, tuore hollantilaistutkimus osoittaa.

Ihmisen papilloomavirus on yleisin pääasiassa sukupuoliteitse tarttuva virus, ja sen aiheuttama infektio on merkittävin kohdunkaulan syövän aiheuttaja, mutta se aiheuttaa myös muita kasvaimia. Tartunnan ehkäisy tytöille varhain annettavalla rokotteella ehkäisee syöpää ja sen esiasteita. Suomessa HPV- eli papilloomavirusrokotus annetaan ilmaiseksi 6.–9.-luokkalaisille tytöille.

Tyttöjen rokotuskattavuuden kasvaessa myös moni poika jää tulevaisuudessa vaille HPV-tartuntaa ja siten tyttöjen rokotukset auttavat myös heitä. Poikien rokotuksilla yhden syövän estäminen edellyttäisi kuitenkin noin 800 pojan rokottamista, jos tyttöjen rokotuskattavuus on noin 60 prosenttia. Jos tytöistä rokotetaan 90 prosenttia, yhden syövän estämiseksi pitäisi kuitenkin rokottaa jopa 1 700 poikaa.

Miehille HPV-tartunnat aiheuttavat syöpää lähinnä sukupuolielimiin, nieluun sekä peräsuoleen. Tartunnat ovat yleisiä etenkin miesten kanssa seksiä harrastavilla miehillä.

Tulosten perusteella tutkijat uskovat poikien rokotusten olevan tulevaisuudessa hintaan ja hyötyyn nähden kannattavia, jos rokotteiden hinnat laskevat huomattavasti, tai jos tyttöjen rokotuskattavuus ei nouse nykyisestä.

Suomessa HPV- eli papilloomavirusrokotukset ovat kansallisessa rokotusohjelmassa ja ilmaisia 6.–9.-luokkalaisille tytöille. Rokote on kansallisessa rokotusohjelmassa muun muassa kaikissa Länsi-Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa. Rokotteen ansiosta kohdunkaulan syöpä tulee todennäköisesti harvinaistumaan huomattavasti.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2015;350:h2016)
http://www.bmj.com/content/350/bmj.h2016

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje