Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pitkillä on vähemmän sydäntauteja

Pitkillä on vähemmän sydäntauteja

Pitkät ihmiset säästyvät sydänsairauksilta lyhyitä todennäköisemmin, tuore tutkimus vahvistaa. Samanlainen yhteys on löytynyt aiemmissakin tutkimuksissa, mutta nyt yhteys vahvistettiin geenitietojen avulla.

Tutkimuksen perusteella riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin pienenee noin 10 prosenttia jokaista 6,5 senttimetrin lisäystä kohden. Perimänsä ansiosta pitkät olivat harvemmin ylipainoisia ja heillä oli vähemmän verenpaine- ja kolesteroliongelmia ja suuremmat keuhkot, mikä saattaa selittää myös alhaisemman sydäntautiriskin.

Tulokset perustuvat 21 eri tutkimuksessa kerättyihin yli 60 000 eurooppalaisen terveys- ja geenitietoihin. Geneettisesti määräytyvää pituutta selvitettiin 69 geneettisen variantin avulla. Lisäksi hyödynnettiin toista suurta tutkimusta, jossa 180 000 osallistujalta selvitettiin 180 geenivarianttia.

Selvittämällä pituuteen vaikuttavien geenimuotojen esiintymistä tutkijat pystyivät paremmin erottamaan ns. geneettisen pitkäkasvuisuuden vaikutukset elin- ja ympäristötekijöistä, jotka voivat vaikuttaa sekä pituuteen että sydänriskeihin. Hiljattain julkaistiin myös toinen geenianalyysi, joka päätyi samanlaisiin tuloksiin.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(International Journal of Epidemiology 2015;DOI:10.1093/ije/dyv074)
http://ije.oxfordjournals.org/content/early/2015/05/14/ije.dyv074.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje