Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ilmansaasteet yhteydessä myös haitallisiin aivomuutoksiin

Ilmansaasteet yhteydessä myös haitallisiin aivomuutoksiin

Vuosia kestävä altistuminen hengitysilman PM2,5-pienhiukkasille saattaa vähitellen edistää aivomuutoksia, jotka lisäävät dementian ja mahdollisesti myös aivohalvausten riskiä. PM2,5-pienhiukkasia syntyy mm. autoliikenteessä ja puun polttamisessa.

Tuoreessa tutkimuksessa osallistujien aivoista löytyi todennäköisemmin ns. hiljaisia infarkteja, jos heidän asuinalueidensa hengitysilmassa oli runsaasti PM2,5-pienhiukkasia. Myös heidän aivojensa tilavuus oli keskimäärin pienempi kuin osallistujien, joiden asuinalueiden ilmassa oli vähemmän pienhiukkasia.

Tällaiset muutokset lisääntyvät aivoissa ikääntymisen myötä, ja ne saattavat edistää aivohalvausten sekä dementian ja sitä lievemmän kognitiivisten mielentoimintojen heikentymää.

Suomessa suurin osa pienhiukkasista tulee tuulten mukana ulkomailta, mutta myös autoliikenne sekä paikallisesti puun polttaminen ovat pienhiukkasten lähteitä. Pienhiukkaset altistavat myös mm. hengitys- ja sydänoireille ja voivat lyhentää elinikää.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä. Tutkimukseen osallistui 950 yhdysvaltalaista aikuista, joiden asuinseutujen hengitysilmassa oli suhteellisen vähän pienhiukkasia. Osallistujien aivot tutkittiin magneettikuvauksella.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2015;DOI:10.1161/STROKEAHA.114.008348)
http://stroke.ahajournals.org/content/46/5/1161.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje