Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Diabeetikon lapsilla enemmän diabetesta – myös äidin lihavuus suurentaa riskiä

Diabeetikon lapsilla enemmän diabetesta – myös äidin lihavuus suurentaa riskiä

Tyypin 1 tai tyypin 2 diabetesta sairastavien lapset saattavat olla muita herkempiä sairastumaan nuoruustyypin diabetekseen, suuri ruotsalaistutkimus osoittaa. Myös äidin lihavuus raskauden aikana suurentaa lapsen diabetesriskiä, mutta tämä havaitaan vain lapsilla, joiden vanhemmilla kummallakaan ei ole diabetesta.

Ruotsalaistutkimuksen tulokset perustuvat yli 1,2 miljoonan Ruotsissa vuosina 1992–2004 syntyneen lapsen ja heidän vanhempiensa terveystietoihin.

Lapsia seurattiin vuoteen 2009 asti ja tuona aikana heistä 5 800 sairastui nuoruustyypin eli tyypin 1 diabetekseen. Kun tutkijat yhdistivät lapsia ja heidän vanhempiaan koskevat tiedot, he havaitsivat sairastumiset selvästi yleisemmiksi perheissä, joissa jompikumpi vanhemmista sairasti aikuis- tai nuoruustyypin diabetesta.

Diabeetikkoisän lasten riski sairastua diabetekseen oli viisinkertainen ja diabeetikkoäidin kolminkertainen verrattuna lapsiin, joiden vanhemmista kumpikaan ei sairastanut diabetesta.

Myös äidin lihavuus raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana lisäsi lapsen diabetesriskiä, mutta tämä nähtiin vain perheissä, joissa ei sairastettu diabetesta. Sairastumisriski oli noin kolmanneksen suurempi kuin lasten, joiden äidit eivät olleet ylipainoisia raskauden aikana. Yhteydet havaittiin riippumatta vanhempien etnisestä taustasta.

Tulokset viittaavat perimän ja äidin lihavuuden merkitykseen lapsen diabeteksen synnyssä, ja osoittavat perimään liittyvän riskin olevan selvästi suurempi kuin pelkkään äidin lihavuuteen liittyvän. Raskautta suunnittelevien naisten kannattaisi silti yrittää laihduttaa ennen raskautta.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Diabetologia-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetologia 2015;DOI:10.1007/s00125-015-3580-1)
http://link.springer.com/article/10.1007/s00125-015-3580-1

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje