Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Imettäminen saattaa ehkäistä rintasyövän uusiutumista

Imettäminen saattaa ehkäistä rintasyövän uusiutumista

Rintasyöpä saattaa uusiutua harvemmin naisilla, jotka ovat imettäneet lapsiaan, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Erityisesti yhteys koskee rintasyövän tiettyjä alamuotoja.

Tulokset julkaistiin Journal of the National Cancer Institute -lehdessä ja niiden perusteella imettämiseen liittyvä suoja koskee luminaalisia A-syöpätyyppejä, jotka ovat hyvin yleisiä. Näiden rintasyöpien uusiutumisriski oli noin kolmanneksen pienempi naisilla, jotka olivat imettäneet.

Syövän uusiutumisriskin pienentymisen lisäksi imettäminen saattoi myös vähentää rintasyövästä aiheutuvia kuolemia. Tämä tosin saattoi johtua siitä, että luminaaliset A-karsinoomat ovat suhteellisen helposti hoidettavissa eivätkä lähetä etäpesäkkeitä yhtä todennäköisesti kuin jotkin muut syöpätyypit.

Tulokset eivät osoita, miksi imettäminen vähentäisi rintasyövän uusiutumista, mutta mahdollisia selityksiä on useita. Imettäminen saattaa esimerkiksi vaikuttaa rinnan tiehytsolujen koostumukseen ja muokata niistä vähemmän alttiita syövälle, tutkijat kirjoittavat. Yhteyden selvittäminen vaatii kuitenkin lisätutkimuksia.

Tutkimukseen osallistui 1 600 rintasyöpään sairastunutta naista.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the National Cancer Institute 2015;doi:10.1093/jnci/djv087)
http://jnci.oxfordjournals.org/content/107/7/djv087.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje