Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lisää näyttöä enterovirusten ja nuoruustyypin diabeteksen yhteydestä

Lisää näyttöä enterovirusten ja nuoruustyypin diabeteksen yhteydestä

Nuoruustyypin diabetekseen sairastuvien haimassa on merkkejä enterovirusinfektiosta jo sairastumisen aikoihin. Tuoreen tutkimuksen tulos vahvistaa käsitystä varhaisen enterovirusinfektion ja nuoruustyypin diabeteksen yhteydestä.

Tulokset julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja ne perustuvat kuuden 24–35-vuotiaana tyypin 1 diabetekseen sairastuneen kudosnäytteisiin. Näytteitä verrattiin elinluovutuksen tehneiden näytteisiin.

Enterovirusten proteiineja löytyi kaikkien diabetekseen sairastuneiden haimasaarekkeen soluista ja kahdessa yhdeksästä verrokkinäytteestä. Diabetespotilaiden haimanäytteissä oli myös lukuisia muita enterovirusinfektioon viittaavia merkkejä selvästi useammin kuin verrokkinäytteissä.

Tulokset osoittavat nuoruustyypin diabetekseen sairastuvien haiman saarekesoluissa olevan enteroviruksia ja vahvistavat käsitystä enterovirusten osuudesta nuoruustyypin diabeteksen synnyssä. Enterovirusinfektiot ovat kuitenkin hyvin yleisiä eikä sellaisen saaminen tarkoita automaattisesti nuoruustyypin diabetesta. Enterovirukset on yhdistetty diabetesriskiin myös suomalaistutkimuksissa.

Tutkimuksen teki kansainvälinen tutkijaryhmä, jossa oli mukana myös suomalaistutkijoita.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2015;64:1682–1687)
http://diabetes.diabetesjournals.org/content/64/5/1682.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje