Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sokeroidut juomat lisäävät sydänriskitekijöitä jo parissa viikossa

Sokeroidut juomat lisäävät sydänriskitekijöitä jo parissa viikossa

Lisättyä sokeria sisältävät virvoitusjuomat ja mehut voivat tuoreen tutkimuksen mukaan suurentaa sydäntautiriskiä jo muutamassa viikossa. Lisätty sokeri vaikuttaa etenkin kolesterolipitoisuuksiin, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 85 aikuista joi makeutettuja juomia päivittäin kahden viikon ajan. Verrokkiryhmän juomat makeutettiin keinotekoisesti aspartaamilla ja muiden ryhmien juomat maissisiirapilla, josta sai 10, 18 tai 25 prosenttia päivittäisestä energian saannista. Terveyden kannalta sokerin saannin olisi hyvä jäädä alle 10 prosenttiin päivittäisestä energian saannista.

Tutkimus osoitti, että verrattuna tutkimusta edeltäviin mittauksiin kahden viikon sokerijuomakuuri vaikutti laajalti osallistujien veren rasva-arvoihin ja yhteydet voimistuivat mitä enemmän sokeria osallistujat juomistaan saivat. Etenkin triglyseridi- ja LDL-kolesterolipitoisuudet suurentuivat ja tämä havaittiin mittauksissa ennen ruokailua ja paaston jälkeen. Myös sydänriskeihin viittaavat apolipoproteiinipitoisuudet suurentuivat ja virtsahappojen eritys lisääntyi.

Tutkimuksen tulokset vahvistavat näyttöä lisättyä sokeria sisältävien juomien ja ruokien haitallisuudesta ja mahdollisesta osuudesta sydän- ja verisuonitautien synnyssä. Aiemmissa tutkimuksissa runsas sokeroitujen elintarvikkeiden käyttö on yhdistetty myös sydäntautikuolemiin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2015;DOI:10.3945/ajcn.114.100461)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2015/04/22/ajcn.114.100461.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje