Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kahden kodin ratkaisu ei lisää avioerolapsen oireilua

Kahden kodin ratkaisu ei lisää avioerolapsen oireilua

Yhä useammat avioerolapset asuvat puoliksi äitinsä ja puoliksi isänsä luona, mutta järjestelyn on pelätty aiheuttavan lapsille stressiä ja psykosomaattisia oireita. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan pelko on turha ainakin kuudesluokkalaisten ja yläasteikäisten kohdalla.

Vuorotellen vanhempiensa luona asuvat eivät tulosten perusteella oireile sen enempää kuin nuoret, jotka asuvat vain toisen vanhempansa luona tai pääasiassa vain yhden vanhemman luona. He silti oireilevat jonkin verran enemmän kuin ydinperheissä elävät, mutta sama koskee muita avioerolapsia.

Tutkimuksessa käytettiin kaikille kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille ruotsalaiskoululaisille suunnattua kyselyä, johon vastasi lähes 150 000 nuorta. Stressiin liittyviä psykosomaattisia oireita olivat mm. unettomuus, vatsakivut, pääkivut, ruokahaluttomuus ja alakuloisuus.

Ruotsalaisten tulokset ovat uskottavia ja viittaavat siihen, ettei vuoroasuminen ole haitaksi ainakaan yläasteikäisille lapsille. Tätä huomattavasti nuoremmille vuoroasuminen ei välttämättä aina sovi.

Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Epidemiology & Community Health 2015;DOI:10.1136/jech-2014-205058)
http://jech.bmj.com/content/early/2015/04/09/jech-2014-205058.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje