Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Statiinit saattavat pienentää maksasyövän riskiä

Statiinit saattavat pienentää maksasyövän riskiä

Kolesterolia alentavat statiinilääkkeet saattavat pienentää riskiä sairastua maksasyöpään, tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa. Yhteys havaitaan etenkin korkean riskin potilailla.

Yhdysvaltalaisten havainto perustuu 1 200 maksasyöpäpotilaan ja 4 600 terveen verrokin tietoihin, jotka kerättiin vuosina 1988–2011.

Kun tutkijat selvittivät, kuinka moni potilas ja verrokki oli käyttänyt statiineja, he havaitsivat statiinilääkitysten liittyvän noin puolet pienempään riskiin sairastua maksasyöpään.

Erityisen voimakas yhteys oli potilailla, jotka sairastivat munuaistautia tai diabetesta, jotka kummatkin altistavat maksasyövälle.

Statiinien ja maksasyövän yhteyksistä on saatu viitteitä aikaisemminkin etenkin Aasiassa, missä maksasyöpä on huomattavasti yleisempi kuin länsimaissa. Nyt julkaistut tulokset laajentavatkin tutkimusnäyttöä ja viittaavat yhteyden koskevan myös eurooppalaisia. Tulokset pitää silti varmistaa lisätutkimuksissa.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Journal of the National Cancer Institute -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the National Cancer Institute 2015;107:djv009)
http://jnci.oxfordjournals.org/content/107/4/djv009.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje