Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Masennus ja diabetes yhdessä altistavat dementialle

Masennus ja diabetes yhdessä altistavat dementialle

Masennus ja diabetes voivat altistaa dementialle, mutta riski on vielä suurempi potilailla, jotka potevat niitä kumpaakin. Tanskalaistutkijoiden tulokset perustuvat lähes 2,5 miljoonan aikuisen rekisteritietoihin.

Tulosten perusteella pelkkää masennusta sairastavan riski sairastua dementiaan on noin 80 prosenttia ja pelkkää aikuistyypin diabetesta sairastavan 20 prosenttia suurempi kuin terveiden.

Sekä masennusta että aikuistyypin diabetesta sairastavien dementiariski on vielä suurempi ja se ylittää sairauksiin erikseen liitetyt riskit. Erityisesti tämä havaitaan nuorena eli alle 65-vuotiaana dementiaan sairastuneilla. Tutkijat arvioivat, että alle 65-vuotiaiden dementioista noin 25 prosenttia liittyy masennuksen ja diabeteksen yhteysvaikutukseen. Yli 65-vuotiailla luku on vain 6 prosenttia.

Masennus ja aikuistyypin diabetes ovat yleisiä sairauksia etenkin länsimaisissa väestöissä, joten niiden vaikutus dementiatapausten määrään voi olla merkittävä. Joka viides ihminen sairastuu masennukseen jossain vaiheessa elämäänsä. Aikuistyypin diabetesta sairastaa noin 250 000 suomalaista.

Tutkimus julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Psychiatry 2015;DOI:10.1001/jamapsychiatry.2015.0082)
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2272732#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje