Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Uniongelmaisilla lapsilla myöhemmin myös tunne- ja käytösongelmia

Uniongelmaisilla lapsilla myöhemmin myös tunne- ja käytösongelmia

Runsaat uniongelmat vauvaiässä voivat ennakoida myöhemmin lapsuudessa ilmaantuvia käytöksen ja tunne-elämän hankaluuksia, tuore norjalaistutkimus osoittaa. Norjalaisten tulokset perustuvat lähes 33 000 lapsen ja äidin tietoihin, jotka kerättiin osana aiempaa tutkimusta.

Tulokset osoittavat lyhyitä ja katkonaisia yöunia puolentoista vuoden ikäisenä nukkuvien olevan viisivuotiaana selvästi todennäköisemmin esimerkiksi sosiaalisesti vetäytyviä, arkoja, yksinäisiä tai pelokkaita. Myös keskittymisvaikeudet, yliaktiivisuus, aggressiivisuus ja muut ulospäin suuntautuvat käytösongelmat ovat heillä yleisempiä kuin pitempiä ja yhtenäisempiä yöunia nukkuvilla.

Pikkulasten uniongelmat on yhdistetty terveysongelmiin aiemminkin, mutta niiden ja käytös- ja tunneongelmien yhteydet ovat jääneet epäselviksi. Nämäkään tulokset eivät paljasta, mistä yhteys tarkalleen johtuu. On esimerkiksi mahdollista, että uniongelmien ja käytös- ja tunne-elämän vaikeuksien taustalla on yhteisiä syitä, jotka aiheuttavat kumpaakin.

Tutkimus julkaistiin Jama Pediatrics -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Pediatrics 2015;DOI.10.1001/jamapediatrics.2015.0187)
http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2214166#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje