Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Keuhkoahtaumapotilailla runsaasti sydänperäisiä äkkikuolemia

Keuhkoahtaumapotilailla runsaasti sydänperäisiä äkkikuolemia

Keuhkoahtaumatautia sairastavat saattavat olla tavallista alttiimpia sydänperäisille äkkikuolemille, tuore hollantilaistutkimus osoittaa.

Hollantilaisten tulosten perusteella keuhkoahtaumatautia sairastavat kohtaavat sydänperäisen äkkikuoleman 34 prosenttia todennäköisemmin kuin terveet verrokit. Tämä havaittiin 24 vuoden seurannan aikana.

Riski on vielä huomattavasti suurempi potilailla, jotka ovat sairastaneet keuhkoahtaumatautia jo viiden vuoden ajan, sekä potilailla, joiden keuhkoahtaumatautiin kuuluu runsaasti pahenemisjaksoja.

Tutkimukseen osallistui 15 000 yli 45-vuotiasta hollantilaista, joita oli seurattu keskimäärin 24 vuoden ajan. Keuhkoahtaumataudin ja äkkikuolemien yhteys havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin muista syistä johtuvat kuolemat.

Sydänperäiseen äkkikuolemaan menehtyy vuosittain Suomessa arviolta 5 000–10 000 henkilöä ja usein se on sydänsairauden ensimmäinen ilmentymä. Tutkijat toivovatkin, että heidän tuloksensa auttavat lääkäreitä paremmin tunnistamaan sydänperäisen äkkikuoleman vaarassa olevat ja toivottavasti myös ehkäisemään niitä esimerkiksi lääkkeillä. Tupakoinnin lopettaminen ja savuttomuus ovat parhaat keinot välttyä sekä sydänperäiseltä äkkikuolemalta että keuhkoahtaumataudilta.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2015;DOI:10.1093/eurheartj/ehv121)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2015/04/24/eurheartj.ehv121.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje