Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Nikotiinilaastarista ei lisäapua puolen vuoden jälkeen

Nikotiinilaastarista ei lisäapua puolen vuoden jälkeen

Nikotiinilaastareita ja muita korvaushoitoja suositellaan käytettäväksi noin kahden kuukauden ajan, mutta osa hyötyy myös tätä pitemmästä hoidosta. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan nikotiinikorvaushoitoa ei kuitenkaan ole järkevää jatkaa yli puolta vuotta.

Yhdysvaltalaisten tutkimuksessa 525 tupakoinnin lopettamista haluavaa satunnaistettiin nikotiinikorvaushoitoon joko 2, 6 tai 13 kuukaudeksi. Lisäksi kaikkia osallistujia neuvottiin tupakoinnin lopettamisessa.

Puolen vuoden kuluttua hoitojen aloittamisesta savuttomia oli 27 prosenttia osallistujista, jotka satunnaistettiin 6 ja 13 kuukauden hoitoihin, mutta samaan pystyi melkein yhtä moni kahden kuukauden hoitoryhmäläinen.

Tilanne ei juuri muuttunut seuraavien kuukausien aikana ja noin vuosi hoitojen aloittamisesta 20–25 prosenttia osallistujista oli savuttomia riippumatta siitä, miten pitkään he käyttivät nikotiinilaastareita.

Aikaisempien tutkimusten perusteella nikotiinikorvaushoitoja käyttävät onnistuvat lopettamisessa todennäköisemmin kuin ilman korvaushoitoja tupakasta eroon yrittävät. Etenkin näin käy, jos he käyttävät tuotteita riittävän pitkään eli noin 2–3 kuukauden ajan. Nyt julkaistut tulokset viittaavat kuitenkin siihen, ettei nikotiinikorvaushoitoja ole mielekästä jatkaa puolta vuotta pitempään eivätkä vaikutukset silloinkaan kummoisesti eroa vain kahden kuukauden hoidosta.

Tulokset julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2015;175:504–511)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2167116#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje